Miten hyvin sinä tunnet lähialueesi?

Nyt on aika kutsua ystävät koolle, napata kännykät käteen ja lähteä lähiluontoon kokeilemaan tietovisailupeli Veviä. Tämä peli sopii ihan kaikille, ja voimme luvata, että paikallistuntemuksesi punnitaan hauskalla tavalla. Peli muistuttaa Trivial Pursuit-peliä, erona se, että kysymykset koskevat Länsi-Uusimaata.

Tänä kesänä voit napata kännykän tai tabletin käteen ja lähteä pelikävelylle seitsemällä eri paikalla Länsi-Uudellamaalla oppien samalla uutta asiaa lähialueestasi. Peli sisältää kuusi eri kysymyskategoriaa: yleinen (sekoitus kaikkia aiheita), musiikki, kulttuurihistoria, taide ja viihde, urheilu sekä luonto ja ympäristö.

Jokainen kierros on noin 1-2 kilometriä pitkä ja matkalla vastaat kymmeneen kysymykseen vapaavalintaisesta kategoriasta. Tällä hetkellä peliä voi pelata seuraavien tunnettujen paikkojen ympäristöissä: Hangon Rintamamuseo (Lappohja), Rakkauden polku (Hanko), Neljän Tuulen Tupa (Hanko), Ramsholmen (Tammisaari), Raaseporin linna (Tammisaari), Pumppulahti (Karjaa) sekä Inkoon keskustassa.

- Tämä on oiva tapa liikkua enemmän yhdessä ulkoilmassa. Kannattaa kokeilla peliä useamman kerran, esimerkiksi kun lähdet koiralenkille, tai voit haastaa kaverit tai isovanhemmat mukaan pelaamaan. Tämän pelin kautta opit taatusti lisää omasta lähiseudustasi, toteaa projektivastaava Annette Ström, Västnyländska kultursamfundet/Luckan Raseborg.

Mobiilipeli vie sinut alueemme kauneimpiin ympäristöihin. Saat nauttia monipuolista ympäristöistä kuten vehreistä metsäpoluista ja kasvillisuudesta, avoimesta merestä ja kallioista sekä kulttuurihistoriallisesti tärkeistä paikoista laajentaen samalla tietämystäsi alueesta./p>

Miten peliä pelataan?

Ensikertalaisesta saattaa tuntua hieman oudolta, kun saavut Raaseporin linnalle pelataksesi mobiilipeliä, ja missään ei ole näkyvissä tietoa asiasta. Mutta kaikki tarvitsemasi löytyy omasta mobiililaitteestasi. Aloitat lataamalla Vevi-sovellus laitteeseesi, ja tämän jälkeen itse peli on täysin virtuaalinen, vaikka itse liikutkin fyysisesti ympäristössä..

Avatessasi sovelluksen, se kertoo sinulle mistä löydät lähimmän pelipaikan, ja kun fyysisesti olet tarpeeksi lähellä tarkemmat ohjeet ilmestyvät laitteellesi. Voit valita pelin aihepiirin ja vaikeusasteen, ja sinulle ilmestyy tieto lähimmän kysymyksen sijainnista.

Avatessasi sovelluksen, se kertoo sinulle mistä löydät lähimmän pelipaikan, ja kun fyysisesti olet tarpeeksi lähellä tarkemmat ohjeet ilmestyvät laitteellesi. Voit valita pelin aihepiirin ja vaikeusasteen, ja sinulle ilmestyy tieto lähimmän kysymyksen sijainnista.

Sovellus ohjaa sinut kysymykseltä kysymykselle ja matkalla voit nauttia kauniista ympäristöstä. Vaikka pelaat peliä Raaseporin linnan läheisyydessä, se ei tarkoita sitä, että kaikki kysymykset koskevat linnaa, myös muita lähialueen kysymyksiä.

- Tällä hetkellä kysymyksiä on kaiken kaikkiaan noin 450. Tavoitteenamme on, että noin 80 prosenttia kysymyksistä liittyisivät kyseiseen paikkaan.

- Kysymykset tullaan päivittämään ennen vuosittain ennen kesäkauden alkua, toteaa Annette Ström.

Tällä hetkellä peliä voi pelata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Kehitystyö jatkuu

Mobiilipeli on nyt käytössä toista kesää Länsi-Uudellamaalla. Jo viime kesänä ensimmäinen pelirata löytyy Ramsholmenilta Tammisaaressa ja tänä kesänä peliratoja löytyy jo useammalta paikkakunnalta alueella. Kuten aina, kun on kyse tekniikasta, on täysin mahdollista, että voit kohdata ongelmia ja että peli ei toimi täydellisesti juuri sinun puhelinmallissasi.

– Haluamme todella mielellämme tietää sellaisista tapauksista. Jos et saa peliä toimimaan, ole yhteydessä meihin. Tarkista kuitenkin ensin, että puhelimesi käyttöjärjestelmä on päivitetty sekä, että sinulla on sovelluksen viimeisin versio ladattuna, painottaa, Annette Ström.

Tällä hetkellä projekti on päätöksessään ja markkinointia tullaan jatkossakin parantamaan, mutta isoja opastetauluja on turha odottaa vielä. Tietoa kaikista pelipaikoista löytyy kuitenkin verkkosivulta sekä itse sovelluksesta.

- Emme ole ehtineet panostaa markkinointiin aiemmin, tärkeintä on ollut pelin toimivuuden kehittäminen, toteaa Annette Ström.

- Toivomme luonnollisesti, että kaikki, jotka peliä pelaavat vievät viestiä eteenpäin kaverille, jotta tieto leviää. Emme halua turhaan pystyttää kylttejä luontoon, yritämme hyödyntää jo olemassa olevia opastetauluja.

Vevi-visailupelinon toteuttanut kulttuuriyhdistys Västnyländska kultursamfundet, joka hanketta varten on saanut Leader-rahoituksen Pomoväst ry:n kautta. Itse projekti on nyt päättynyt mutta vuosina 2019-2020 tullaan toteuttamaan viisi uutta pelirataa pienempien avustusten avulla ja ratoja suunnitellaan mm. Fiskarsiin, Pinjaisiin, Mustiolle ja Tenholaan.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

Oletko huomannut, että Läntiseltä Uudeltamaalta löytyy kolme täysin ainutlaatuista elokuvateatteria? Kino Olympia Hangoss...

Hangon huikea valo on kautta aikojen inspiroinut lukuisia valokuvaajia ja taiteilijoita. Kaupungista löytyy useita valokuvaaj...

MR Media on viimeisen kahden vuoden aikana suunnitellut ja kehittänyt Place2Go -markkinointialustan. Alusta tulee toimimaan t...

Jollain tavalla se on jopa hieman maaginen. Ulkosaariston syksy, meren äärellä on hyvin pidetty salaisuus. Väreiltään mu...