Seurojen välinen jalkapalloyhteistyö EIF:n johdolla

Nuorten pelaajien kehitysedellytysten parantaminen on selkeä tavoite neljän jalkapalloseuran aloittaessa ainutlaatuisen yhteistyön läntisellä Uudellamaalla. Junioripelaajia neljästä eri seurasta pelaa EIF:n väreissä yhteensä kahdeksassa eri juniorijoukkueessa. Tämä on monien mielestä tulevaisuuden tie.
Yhteistyössä Ekenäs IF jalkapallojaosto
Neljän seuran (Ekenäs IF, FC HIK, BK-46, IIF Jalkapallo) välinen yhteisjoukkuetoiminta kattaa tällä kaudella kahdeksan joukkuetta ja Ekenäs IF on toiminnan emoseura. Tämä tarkoittaa, että YJ-joukkueet (Yhteisjoukkue) pelaavat EIF:n väreissä. Yhteistyön taustalla on sekä vähäinen pelaajien määrä että lahjakkaiden pelaajien kehityksen varmistaminen.
- Kaikki seurat painivat samojen ongelmien parissa, ikäluokat pienentyvät ja tämä vaikuttaa seurojen toimintaan. Tämä vaatii seurojen toiminnan uudistamista ja seurarajojen ylittävää yhteistyötä. Yhteistyö tarkoittaa oman toiminnan arvostamista, toteaa EIF:n toiminnanjohtaja Niklas Busk.
- Onko järkevää väkisin ylläpitää laajaa toimintaa kaikilla paikkakunnilla, jos edellytyksiä ei kerta kaikkiaan ole. Valitettavasti tämä tarkoittaa uskallusta vaikeiden päätösten tekemiseen. Ja jos siihen pystytään, uskon että jalkapalloilulla on hieno tulevaisuus Länsi-Uudellamaalla, sanoo Niklas Busk.
EIF:n riveissä pelaa tänä päivänä yli 300 junioripelaajaa, ja seura on selvästi isoin toimija alueella. Hangossa on noin 100 junioripelaajaa, Karjaalla 150 junioria ja Inkoossa noin 200 junioripelaaja osallistuu sarjatoimintaan. EIF kantaa isoimman vastuun 120-140 pelaajaa koskevasta päivittäisestä toiminnasta YJ-joukkueissa.
- Alueella ei ole ylitarjontaa valmentajista, joten toistaiseksi suurimassa osassa joukkueista EIF:n valmentajat ovat myös YJ-joukkueiden valmentajia. Mutta asia voidaan tehdä myös toisin; osaaminen, soveltuvuus ja motivaatio ratkaisee kuka valmentaa YJ-joukkueita, EIF:n valmennuspäällikkö Jens Mattfolk painottaa.
- Tärkeintä on, että kokonaisuus ikäluokkatasolla on hyvä. Seurojen omat joukkueet jatkavat hyvää toimintaa niin pitkälle kuin mahdollista ja YJ-toiminnan on tarkoitus tarjota siihen syvennystä, Jens jatkaa.
- Parhaassa tapauksessa paikoista YJ-joukkueessa muodostuu kilpailu. Poikajoukkueissa on tällä hetkellä enemmän kilpailua, sen sijaan tyttöpuolella YJ-toiminta turvaa usein toiminnan jatkumisen, Niklas Busk kuvailee tilannetta.

Vanhojen virheiden välttämistä
2010-luvulla vastaava yhteistyötä tehtiin kyseisten seurojen välillä noin neljän vuoden ajan Väst 4 nimen alla. Vaikka toiminta ei muodostunut jatkuvaksi edellisellä kerralla, monien mielestä tämä on kuitenkin ainut tie kuljettavaksi. Nyt asiat halutaan tehdä paremmin kuin viime kerralla.
- Yhteistyöhön osallistuivat samat seurat, mutta johto vaihteli ikäluokasta riippuen. Toiminnasta puuttui silloin yhtenäinen linja, Niklas Busk toteaa.
- Tavoitteena on luoda haasteita alueen innokkaimmille pelaajille, mutta pitää kuitenkin muista kaikkein tärkein, eli toiminnan leveys. Viimeksi toiminnassa saattoi olla liian kova kilpailupainotus, ja unohdettiin se tosiasia, että pelaajia ei ollut tarpeeksi, Niklas huomauttaa.
- Nyt haluan pitää jalat maassa ja katsoa asioita laajemmassa mittakaavassa. Hyvän yhteistyön myötä voimme opettaa lapsille ja nuorille liikunnallisen elämäntavan. Jos sen lisäksi onnistumme kasvattamaan pelaajia alueen edustusjoukkueisiin, ja ehkä myös kansalliselle tai kansainväliselle huipulle, silloin olisimme onnistuneet todella monessa asiassa, Niklas Busk painottaa.
Yhdistysten mielipiteitä yhteistyöstä
Yhteistyöaloite tehtiin elokuussa 2018 Jens Mattfolkin aloitettua työnsä EIF:n valmennuspäällikkönä, ja toiminta on lähtenyt käyntiin nopeassa tahdissa. Toimintaa johtaa ohjausryhmä, joka koostuu kaikkien seurojen edustajista. Ohjausryhmään kuuluu EIF:n toiminnanjohtajan Niklas Buskin ja valmennuspäällikkö Jens Mattfolkin lisäksi Mats Grönblom ja Pekka Sundholm Karjaan BK-46:sta, Maija Sivonen ja Pasi Miettinen IIF Jalkapallosta Inkoossa sekä Mauri Forsblom Hangon FC HIK:sta.
Kysyimme kaikilta yhteistyöseuroilta heidän mielipidettään yhteistyöstä, sekä sen merkityksestä alueen junioripelaajien kehityksen kannalta.
Miksi seuranne haluaa osallistua yhteistyöhön?
- Haluamme myös tulevaisuudessa tarjota hyvää ja monipuolista harjoitusta alueen lapsille ja nuorille, ja tämän toteutumiseksi mielestämme on tärkeää kehittää yhteistyötä naapuriseurojen kanssa. Me kamppailemme kaikki saman drop out -ilmiön, sekä pienenevien ikäluokkien tuomien ongelmien parissa. Yhdessä meillä on paremmat mahdollisuudet ratkaista nämä ongelmat, Mats Grönblom, BK-46.
- Me Inkoossa haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden pelata kilpaa tavoitteellisesti. On paljon lahjakkaita pelaajia, jotka tarvitsevat enemmän haasteita. Yhteistyön myötä emme menetä näitä pelaajia, vaan saamme samalla myös säilytettyä oman toimintamme, koska pelaajat voivat edustaa kahta seuraa, Maija Sivonen, IIF Jalkapallo.
- Hikken haluaa antaa pelaajilleen mahdollisimman hyvät kehitysmahdollisuudet. YJ-joukkueissa ja kehitysryhmissä keskitytään enimmäkseen yksilötaitojen kartuttamiseen, joten se palvelee pelaajaa yksilönä, Mauri Forsblom, FC HIK.
Mikä mielestänne on ratkaisevaa yhteistyön onnistumiseksi?
- Keskinäinen kunnioitus muiden seurojen ajatuksia ja sisäisiä ongelmia kohtaan, Mats Grönblom, BK-46.
- Kaikkien on pelattava avoimin kortein yhteisen päämäärän eteen samoilla säännöillä, Maija Sivonen, IIF Jalkapallo.
- YJ-toiminta voi onnistua, jos valmennuksen taso on tarpeeksi korkea ja pelaajat saavat yksilöllistä ohjausta. Hikken ei näe mitään syytä, että YJ-toiminnassa keskityttäisiin pelkästään joukkueena pelaamiseen sekä sarjassa menestyksen hakemiseen. YJ- ja kehitysryhmätoiminnassa yksilön pitää olla kaiken keskipisteenä, ei valmentajien halu voittaa, Mauri Forsblom, FC HIK.
Miten YJ-toiminta on otettu vastaan seurassanne?
- Varovaisen optimistisesti. Tiedostamme tämän olevan haasteellinen tie kuljettavaksi, ja se vaatii monen avoimen kysymyksen hellävaraista käsittelyä sekä ymmärtämystä yhdistysten sisäisiä asioita kohtaan, Mats Grönblom, BK-46.
- Meillä pääsääntöisesti on otettu yhteistyöajatus hyvin vastaan. Ainahan muutokset eivät kaikille sovi, mutta jos ajatellaan laajemmassa mittakaavassa asiaa, niin tämä yhteistyö on myös edellytys oman seuramme kehittymiselle, Maija Sivonen, IIF Jalkapallo.
- Hikkenissä suhtaudutaan pääosin myönteisesti YJ-toimintaan. Kaikki YJ-toiminta tapahtuu tällä kaudella Tammisaaressa EIF:n järjestämänä. Voisi olla järkevää luoda YJ- ja kehitysryhmätoimintaa myös jonkun muun seuran alle kuin EIF:n. Toisaalta Tammisaaren sijainti on hyvä ja myös talviharjoitteluolosuhteet erinomaiset, Mauri Forsblom, FC HIK.

Mitä mieltä olette EIF:n koordinoivasta roolista yhteistyössä?
- Jonkun on hoidettava se pesti, ja tällä hetkellä EIF:n resurssit ovat parhaat tämän tehtävän hoitamiseksi. Yhteistyö on toistaiseksi toiminut hyvin ja meillä on ollut positiivinen flow keskusteluissa. Tavoitteena on koko ajan ollut seurojen yhteisen parhaan kehittäminen, Mats Grönblom, BK-46.
- EIF on mielestäni paras vaihtoehto yhteistyön järjestämiseksi, heidän seuransa on suurin ja miehet pelaavat Ykkösessä, jolloin pystymme tarjoamaan pelaajillemme kilpailupolun huipulle saakka, Maija Sivonen, IIF Jalkapallo.
- Toistaiseksi EIF on käsittääkseni hoitanut kaikki käytännön asiat esimerkillisesti. Jens Mattfolk on oikea henkilö johtamaan tätä järjestelmää. Aina on tietenkin huoli siitä, että EIF käyttää tilaisuutta hyväkseen ja skouttaa pelaajia muista seuroista omiin riveihinsä jo nuorella iällä. Tällä hetkellä hankolaisia Hikkenin kasvatteja pelaa EIF:n eri joukkueissa jo toistakymmentä, Mauri Forsblom, FC HIK.
Mihin toivotte tämän yhteistyön parhaimmillaan johtavan?
- Jalkapalloa pelaavien tyttöjen ja poikien määrien kasvu alueellamme. Pitkällä tähtäimellä toivomme tietysti myös jatkossa taitavien juniorien voivan toteuttaa jalkapallounelmiaan mahdollisimman korkealla tasolla! Mats Grönblom, BK-46.
- Parhaimmillaan yhteistyöllä saamme nuoria pelaajia mukaan maajoukkuetoimintaan ja pääsarjoihin pelaamaan, Maija Sivonen, IIF Jalkapallo.
- Nuoret lahjakkaat pelaajat pääsevät harjoittelemaan muiden tasoistensa kanssa ja kehittyvät näin yksilöinä. Yksilön etu on myös kasvattajaseuran etu. Jos pelaaja nostaa tasoaan YJ-joukkueessa harjoittelemisen ansiosta, se näkyy toivottavasti myös hänen oman juniorijoukkueensa toiminnassa positiivisesti, Mauri Forsblom, FC HIK.
Lue lisää aiheesta jutussamme, jossa vierailimme tyttöjen T14-joukkueen yhteisharjoituksissa Alueen jalkapallotytöt samassa joukkueessa.
TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media & Patric Westerlund