Talviuinti edistää hyvinvointia!

Haluaisitko olla pirteämpi, terveempi ja hieman rentoutuneempi? Talviuintia kuvataan varsinaisena terveyshoitona ja pulahtamisen jälkeinen hyvänolon tunne on koukuttava. Ehkä sinäkin aloittaisit uuden vuoden pulahtaen uuteen harrastukseen?

Suomi on jokaisen talviuimarin unelma, luonnollisia talviuintipaikkoja löytyy sekä merestä että järvistä eri puolilla maata. Yhteensä maassamme on lähes 300 virallista talviuintipaikkaa ja arvioiden mukaan yli 150 000 suomalaista käy aktiivisesti pulahtamassa.

Mutta miksi kukaan vapaaehtoisesti haluaisi kastautua jääkylmään veteen? Syy on yksinkertaisesti pulahduksen jälkeinen koko kehossa tuntuva välitön euforinen hyvinvoinnin tunne. Kylmä kylpy on lyhytaikainen stressitila keholle, tämä vapauttaa endorfiineja ja hyvän-olon-hormoneja. Monet kuvaavat olotilaa keveyden tunteeksi, tai vertaavat sitä pilvien päällä tanssimiseen.

Miten talviuintia harrastetaan?

Ei ole olemassa yhtä tiettyä oikeaa tapaa uida talvella. Tärkeintä on kokeilla ja tunnustella mikä sinulle itsellesi parhaiten sopii. Useimmat talviuimarit valitsevat lyhyen pulahduksen tai ehkä muutaman rauhallisen uintivedon. Sanotaan kuitenkin, että pulahduksen tulisi kestää vähintään 30 sekuntia hyvänolon tunteen saavuttamiseksi.

Ensimmäisillä kerroilla kannattaa kastautua lyhyesti totutteluna kylmään veteen. Kylmä vesi saattaa aiheuttaa aloittelijoille vaarattoman hengityksen salpautumisen. Tämä on vältettävissä täyttämällä keuhkot ilmalla, ja puhaltamalla ilmaa rauhallisesti ulos suun kautta pulahduksen aikana.

Karaistuneimmat talviuimarit uivat pidempiä hetkiä ja esimerkiksi SM-kisoissa kilpailumatkoina ovat 25 ja 50 metriä. Talviuintia ei kuitenkaan pidä sekoittaa kesän ajan uintiharrastukseen. Veteen hyppäämistä ei suositella, ja päätä ei tulisi kastaa veteen.

Talviuintia voi harrastaa saunoen tai ilman saunaa. Joistakin talviuintipaikoista löytyy sauna ja toisista pelkää lämmitetty pukuhuone. Tärkeintä on kuitenkin pukea lämpimät ja kuivat vaatteet pulahduksen jälkeen, ja kuppi kuumaa menua tai kaakao maistuu aina hyvältä.

Kenelle talviuinti sopii?

Talviuinti soveltuu lähes kaikille. Harrastuksen aloittamiseen ei tarvita mitään erikoisvarusteita. Tarvitset vain uimapuvun tai uimahousut, joten talviuinti on edullinen ja helppo laji. Monet pulahtavat pipo päässä ja lisäksi talviuintiin löytyy kehitettyjä hanskoja ja tossuja. Erityisesti tossut ovat hyvä valinta, varsinkin jos pukuhuoneelta on pitkä matka veteen.

Talviuintia ei suositella sydän- ja verisuonitauteja sairastaville. Kysy lääkärisi mielipidettä, mikäli olet epävarma.

Positiiviset terveysvaikutukset

Säännöllisellä talviuinnilla on tutkijoiden mukaan positiivisia terveysvaikutuksia. Suomen Latu toimii talviuinnin kattojärjestönä Suomessa ja he listaavat talviuinnin tuomat seuraavat positiiviset terveysvaikutukset: vähemmän flunssaa, vähemmän särkyä ja kipua, parantunut verenkierto ja alhaisempi verenpaine. Lisäksi endorfiinit toimivat masennuksen vastaisesti, eli talviuinti tarkoittaa iloisempia ja onnellisempia ihmisiä.

Lisäksi talviuinti lievittää stressiä ja antaa sinulle hetkeksi huomattavan läsnäolon. Koet hetken luonnossa ja kun kastaudut nolla-asteiseen veteen, on vaikea olla olematta läsnä hetkessä.

Missä voin harrastaa talviuintia läntisellä Uudellamaalla?

Läntisellä Uudellamaalla voit harrastaa talviuintia monessa eri paikassa. Tammisaaren Stallörenin uimalassa voit lämmitellä saunassa pulahduksen jälkeen. Sekä miesten että naisten sauna on lämmin kaksi päivää viikossa. Lisäksi voit pulahtaa koska itsellesi parhaiten sopii, koska lunastat oman avaimen kaupungilta. Tammisaaressa toimii myös talviuintia edistävä yhdistys Tammisaaren Talviuimarit ry.

Myös Hangossa talviuintitoiminta on aktiivista. Lämmitetty pukuhuone löytyy sekä miehille että naisille, saunaa sen sijaan ei ole tarjolla. Pieni punainen uimahuone sijaitsee Tehtaanniemellä. Myös Hangossa kaupunki vastaa talviuintipaikasta ja avaimen lunastat kaupungilta.

Haluatko pulahtaa Tammisaaressa?

 • Sauna lämmitetään tiistaisin ja perjantaisin klo 16-20.
 • Talviuinnin vuosimaksu on 50 euroa. Avaimen saa kanslia-aikaan liikuntakansliasta, Raaseporintie 37, Tammisaari.
 • Tammisaaren talviuimarit ry:n jäsenmaksu on 10 euroa. Yhdistykseen liittyminen on vapaaehtoista.

Haluatko pulahtaa Hangossa?

 • Naisten uimahuoneella Hangossa ei ole saunaa. Lämmitetty pukuhuone sekä miehille että naisille
 • Talviuinnin vuosimaksu on 24 euroa (16 euroa eläkeläisille). Avaimen voi lunastaa kanslia-aikaan, varmimmin klo 10-12 rahakonttorista Kaupungintalolta. Avainpantti on 10,30 euroa, ja avaimen palautuessa pantin saa takaisin.

Haluatko pulahtaa Karjaalla?

 • Karjaalla ryhmillä on mahdollisuus vuokrata Jogging Team 88 ry:n sauna sekä kokoustila, joka sijaitsee Näkinkujalla Karjaan keskustassa. Mahdollisuus pulahdukseen Mustionjoessa.
 • Ota yhteyttä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai Facebookissa @joggingteam.

Haluatko pulahtaa Inkoossa?

 • Talviuintimahdollisuuus satamassa maalaiturilta.
 • Lämmin pukuhuone. Kausimaksu on 10 euroa. Avaimen voi kuitata kunnantalon infopisteestä, Rantatie 2.

Haluatko pulahtaa Siuntiossa?

 • Talviuintimahdollisuus Kotilahden satamassa Pikkalassa. Uimapaikalta löytyy avantouintikoppi.
 • Avaimen voi kuitata käyttöönsä ilmaiseksi Siuntion teknisestä toimistosta, Siuntiotie 504 (Ann-Britt Latvala).

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

Oletko huomannut, että Läntiseltä Uudeltamaalta löytyy kolme täysin ainutlaatuista elokuvateatteria? Kino Olympia Hangoss...

Hangon huikea valo on kautta aikojen inspiroinut lukuisia valokuvaajia ja taiteilijoita. Kaupungista löytyy useita valokuvaaj...

MR Media on viimeisen kahden vuoden aikana suunnitellut ja kehittänyt Place2Go -markkinointialustan. Alusta tulee toimimaan t...

Jollain tavalla se on jopa hieman maaginen. Ulkosaariston syksy, meren äärellä on hyvin pidetty salaisuus. Väreiltään mu...