Vanhaan taloon rakastunut visionääri

Hän rakastaa haasteita. Kehitystyö ja strateginen ajattelu ovat hänen intohimonsa. Heidi Forsman on Länsi-Uudenmaan menestyneimpiä naisyrittäjiä; hänen yrityksissään työskentelee yhteensä noin 30 työntekijää. Tapasimme hänet puhuaksemme yrittäjyydestä.

Valkoiseksi maalattu vanha Helkamatalo sijaitsee Kuningattarenvuoren kupeessa Hangossa. Sijainti on vähintäänkin houkutteleva, naapureina Suomen suurin vierasvenesatama sekä suunnitteluvaiheessa oleva Suomen Rivieralle nouseva eksklusiivinen merellinen asuinalue.

Tapaan Heidi Forsmanin uutuuttaan hohtavassa kokoushuoneessa. Modernilla otteella sisustetussa, monikäyttöisessä tilassa on myös toiminnallinen keittiö ja sohvanurkkaus; tavoitteena on luoda houkutteleva yritystalo yrityksille sekä pienyrittäjille: Drottningberg Studios, for work & living.

- Tavoitteenamme on profiloitua selkeämmin yritystaloksi. Vuokraamme loft- ja studiotiloja, mutta kaikilla talossa toimivilla ei ole omia kokoustiloja; tämä tila on vuokrattavissa siihen tarkoitukseen. Täältä löytyy toisiaan tukevia toimintoja, tästä rapusta löytyy mm. joogaa ja hyvinvointiyrityksiä, Heidi kertoo.

previous arrow
next arrow
Slider


Talo itsessään on valtavan kokoinen. Talossa on yhteensä 4000 neliötä, ja tällä hetkellä melkein kaikki tilat ovat vuokrattu. Teollinen, hieman raffi tyyli on suosittu. Talo sijaitsee aivan suunnitteluvaiheessa olevan laajan asuinalueen vieressä tukien yritystoiminnan toista osaa.

- Haluamme, että tämä talo tuottaa palveluja uuden asuinalueen asukkaille. Sijaintimme on loistava, asiakkaamme ovat tässä ympärillämme, ja kysyntä kasvaa koko ajan. Siivous- ja pesulapalveluita käyttävät asiakkaat käyttävät myös hyvinvointipalveluja, Heidi avaa omaa näkemyksellistä kokonaisvisiotaan.

Yrittäjäuransa alkuvaiheilla hänen yrityksensä Costacalida toimi kyseisessä Helkamatalossa vuokralla. Vuosien varrella Heidi vuokrasi yhä useamman tilan, ja lopulta hän päätyi ostamaan koko kiinteistön vuonna 2017.

- Oli varsinainen onnenpotku, että päädyin tänne vuonna 2000 galleristi Eeva Pinomaan muuttaessa. Vierailin täällä varsin kauniina päivänä; aurinko valaisi koko talon ja tämän teollisen tyylin. Mielestäni tämä oli juuri minun tyylinen talo, Heidi Forsman kertoo päivästä, jolloin hän rakastui taloon.

- Tässä talossa on charmia, monet ovat sanoneet rakastavansa tätä taloa. Monien vuosien ajan Helkama-Auton kiinteistöpäällikkö yritti kaupata taloa minulle, mutta hinta oli liian korkea. Lopulta hinta oli kohdallaan, Heidi Forsman kertoo.

previous arrow
next arrow
Slider


Taitava yrittäjä luonnostaan

Heidi Forsman on toiminut yrittäjänä läntisellä Uudellamaalla vuodesta 1996. Hänen siivousyrityksensä Costacalida on kaiken aikaa ollut toiminnan keskiössä, toimien Hangosta Karjaalle. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Heidi oli ehtinyt luoda valtavan koko alueen kattavan suhdeverkoston toimittuaan kouluttajana ja koulutusvastaavana Karjaan Kurssikeskuksessa.

- Kun lähdin yrittäjäksi ja ostin siivousfirman, työtä tuli nopeasti ovista ja ikkunoista, kaikki tunsivat minut. Täällä Hangossa meillä on edelleen asiakkaita, jotka ovat olleet meillä alusta asti, Heidi toteaa iloisesti.

Forsman asui Karjaalla monta vuotta ennen kuin Helkamatalon oston yhteydessä päätti palata Hankoon keskittäen samalla koko yritystoiminnan yhdelle paikkakunnalle. Toiminta laajentui myös yritysoston myötä paikallisen, hyvin hoidetun pesulayrityksen verran, nykyisin nimeltään Lavendel Pesula.

- Siivousfirma on aina ollut toiminnan isoin osa. Raaseporissa toiminta kasvoi valtavasti, myydessäni sen, kolmasosa liikevaihdosta tuli jo sieltä. Nyt sormissani syyhyää pesulatoiminnan kehittäminen, Heidi naurahtaa.

Tällä hetkellä pesulan puolella tehdään koulutusyhteistyötä henkilöstökouluttaja LUKSIAN kanssa. Heidille tuttua hommaa, jo Karjaan Kurssikeskuksen vuosina hän palvelualojen osastovastaavana organisoi ja suunnitteli vastaavia koulutuksia mm. tekstiilihuoltajan oppisopimuskoulutus erään ison pesulan kanssa oli hänen käsialaansa.

- Kyseessä on tekstiilihuollon osatutkinto, joka kuuluu laitoshuoltajan tutkintoon. Se toteutetaan oppisopimuskoulutuksena, jossa teoriaosan lisäksi on ohjattua työtä. Kurssi alkaa joulukuussa ja maalis-huhtikuussa on tutkinnon aika. Koko pesulan henkilökunta osallistuu koulutukseen ja lisäksi pienempi ryhmä Costacalidasta, Heidi kertoo yrityksen uusimmasta kehitystyöstä.

Vanhan Helkamatalon historiaa

  • 1911: Veljekset Santorisio rakennuttavat Kuningatarvuoren kupeeseen maamme ensimmäisiä margariinitehtaita. Yritys tekee konkurssin 1914. Ensimmäinen maailmansota alkaa.
  • 1920: Suomen Margariinitehdas Osakeyhtiö – Finska Margarinfabriken Aktiebolag aloittaa toiminnan tehdasrakennuksessa.
  • 1939: Toiminta keskeytyy talvisodan alkaessa joulukuussa. Rakennus vaurioituu pommituksissa 1940. Margariinin valmistus ei jatku Hangossa Neuvostoliiton vuokra-ajan jälkeen.
  • 1953: Helkama Oy ostaa kiinteistön ja polkupyörien valmistus aloitetaan Hangossa. Rakennuksessa on myös radio-, mopo-, tv, - sekä kaapelituotantoa. Tehdasrakennus laajentuu useaan otteeseen.
  • 1980-luku: Tehdas siirtyy Helkama-Auto Oy:lle. Tiloja vuokrataan yrityksille ja yksityishenkilöille.
  • 2017: Heidi Forsman ostaa vanhan tehdasrakennuksen visiona Drottningberg Studios, for work & living.

Kokemuksia ja visioita Länsi-Uudellamaalla

Nykyisin Heidi on siirtänyt vastuun yritysten operatiivisen toiminnan hoitamisesta pojilleen Maxille ja Marcille. Max on tällä hetkellä yritysten toimitusjohtaja ja Marc työskentelee yritysten parissa parina päivänä viikossa. Heidi toimii itse edelleen kaikkien yritysten hallituksen puheenjohtajana; kehitys sekä strateginen suunnittelu on hänen intohimonsa.

- Joskus ajattelen, että minulla on liikaa ideoita. Jollain tavalla asiat vaan yhdistyvät, ja saan ahaa-elämyksiä, asiat seuraavat toisiaan. Aloitin ostamalla siivousfirman, ja minulla oli alusta asti selkeä visio kasvusta.

- Olen aina nähnyt selkeästi, miten asiat pitäisi tehdä. Ehkä minun vahvin osaamiseni on potentiaalin näkeminen. Ja aion kyllä jatkaa, koska uskon, että minulla on edelleen paljon annettavaa. Toki minun on myös annettava poikien työskennellä itsenäisesti, Heidi sanoo pilke silmäkulmassaan.

Koko yrittäjäuransa aikana Heidi on työskennellyt yli kuntarajojen ja hänen on vaikea ymmärtää keskustelua siitä, että yritykset välillä kokevat työskentelyn yli kuntarajojen vaikeana.

- Mielestäni se ei ole vaikeaa. En oikein voi ymmärtää rajoja, olen itse toiminut Hangosta Karjaalle eikä siinä ole ollut mitään ihmeellistä. Yrityksen pitää kasvaa, me olemme kasvaneet Hangosta Raaseporiin kohtaamatta vaikeuksia. En näe siinä mitään negatiivista, mielestäni on ahdasmielistä ajatella niin.

- Tunnen itseni länsiuusimaalaiseksi. On olemassa globaaleja ja kansallisia yrityksiä, joiden taustoja kukaan ei kysele. Toki on aina etu tuntea kulttuuriset erot ja tuntea ihmisiä paikkakunnalla, Heidi toteaa omasta kokemuksestaan.

Kysynkin lopuksi Heidiltä: Onko jokin yrityksen osa ollut tärkeämpi kuin jokin muu?

- Mielestäni kaikki ovat tärkeitä, ne tukevat toinen toisiaan. Talo on haaste, mutta nyt ajattelen jo uusia asioita. Kun olen saanut haluamani, mielenkiintoni ehkä hiipuu hieman. Tarvitsen haasteita, muuten pitkästyn helposti, Heidi naurahtaa.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

 

 

 

Oletko huomannut, että Läntiseltä Uudeltamaalta löytyy kolme täysin ainutlaatuista elokuvateatteria? Kino Olympia Hangoss...

Hangon huikea valo on kautta aikojen inspiroinut lukuisia valokuvaajia ja taiteilijoita. Kaupungista löytyy useita valokuvaaj...

MR Media on viimeisen kahden vuoden aikana suunnitellut ja kehittänyt Place2Go -markkinointialustan. Alusta tulee toimimaan t...

Jollain tavalla se on jopa hieman maaginen. Ulkosaariston syksy, meren äärellä on hyvin pidetty salaisuus. Väreiltään mu...