Täällähän käy aivan tavallisia ihmisiä!

Premium: Tarina

Kuntosaliharjoittelun aloittamiseen et tarvitse isoja lihaksia etkä tiukkoja trikoita. Kadotettu harjoitteluinto saattaa ohjaajien opastuksella löytyä uudesta, juuri sinulle sopivasta treenimuodosta. Kävimme Steelstudiolla Hangossa tsekkaamassa treenimaailman uusimpia trendejä.

Yhteistyössä Steelstudio

Vierailuni ajoittuu maanantaiaamupäivään, ja täällä Helkamataloksi kutsutussa vanhassa charmikkaassa teollisuuskiinteistössä on vipinää ja vilskettä. Harjoitusvaatteisiin sonnustautuneita ihmisiä kulkee edes takaisin, toiset suuntaavat ryhmäliikuntatunnille ja toiset kantavat harjoituskassinsa kuntosalin puolelle. Täällä vilahtelevat niin villasukat kuin tiukat trikootkin.

- Minun tavoitteenani on luoda kuntosali kaikille, riippumatta siitä oletko urheilija, eläkeläinen tai työssäkävijä. Tämän ajatuksen mukaisesti olemme edenneet, ja yrittäneet välttää lokeroitumista, toteaa Steelstudion omistaja Teddy Nordling, kuntosalista, joka on toiminut vuodesta 2001.

Todistetusti tässä tavoitteessa on myös onnistuttu. Alkamassa oleva ryhmäliikuntatunti on nimeltään Functional Circuit ja monet saliin määrätietoisesti suuntaavista näyttävät olevan harmaahiuksisia. Tunnin nimi ei kerro vihkiytymättömälle juuri mitään, mutta kyseessä on yksi liikuntamaailman trendeistä.

- Monilla on edelleen mielessään 1980-luvun kuntosalit; pitää olla isot lihakset ja näyttää todella hyvältä harjoitellakseen kuntosalilla. Mutta kun he tulevat tänne, he huomaavat, että täällä käy aivan tavallisia ihmisiä, naurahtaa Tina Signell, liikunnanohjaaja 25 vuoden kokemuksella.

Toiminnallinen liikuntatrendi

Toiminnallinen harjoittelu sekä kehonpainoharjoittelu ilman lisävarusteita ovat tällä hetkellä liikuntamaailman suuret trendit. Näissä liikuntamuodoissa palataan yksinkertaisen tehokkaisiin perusliikkeisiin ja harjoitteluun, joka on toteutettavissa missä vain.

- Toiminnallisessa harjoittelussa aktivoidaan monia eri lihasryhmiä samanaikaisesti ja koko keho on aktiivinen harjoituksen aikana. Itse painotan tämän vuoden ohjauksissa liikkuvuutta. Kaikki perustuu liikkuvuuteen, ja ilman riittävää liikkuvuutta sinun on mahdotonta tehdä harjoituksia oikein. Minä ohjaan usein vanhempia ihmisiä ja silloin tasapaino, liikkuvuus ja voima on kaiken A ja O, tai oikeastaan tämä pätee ihan kaikille harjoitteleville, Tina Signell painottaa.

Steelstudion tarjonnasta löytyy lähes joka päivälle ryhmäliikuntatunteja, jotka keskittyvät toiminnallisuuteen eri intensiteeteillä ja painotuksilla. Tunnit ovat suosittuja ja harjoittavat tehokkaasti koko kehoa lyhyessä ajassa.

- Tiistain functional circuit on tällä hetkellä kovin ohjaamani tunti, silloin haastan osallistujia hieman enemmän, toki heidän omien rajojensa puitteissa. Tunnilla harjoittelemme kelloa vastaan; joko 25 tai 45 sekunnin harjoituksia. Sinun ei tarvitse miettiä tempoa tai naapurin toistoja, teet harjoituksen täysin omaan tahtiin.

Mitä toiminnallista tuntia suosittelisit aloittelijalle?

- Maanantain päivätunti on hieman helpompi, joten ehkä se, tai vaihtoehtoisesti torstain iltatunti, jossa ei käytetä lisävarusteita, Tina Signell vinkkaa.

Toiminnallisen harjoittelun lisäksi tarjolla on myös sisäpyöräilyä sekä klassisia tunteja kuten body combat ja body pump.

Uskalla kokeilla uutta

Liikunnan maailmassa trendit tulevat ja menevät nopeasti. Pitkän ohjaajanuransa aikana Tina Signell on ehtinyt kokea monenlaisia trendejä, step aerobicista huikeaan zumbaboomiin.

- Zumba on ehdottomasti isoin kokemani juttu! En ole koskaan kokenut vastaavaa Suomessa, se oli kuin valtava kuume. Parasta oli hyvä liikunta; ihmiset olivat iloisia ja liikkuivat samalla. Se oli ihan oma maailmansa, zumba vapautti ihmisissä jotain ennennäkemätöntä, muistelee Tina Signell.

Tina ja Teddy eivät kumpikaan ei usko kokevansa tulevaisuudessa vastaavaa boomia. Nykyisin henkilökohtaisesti suunniteltu treeni on haluttua ja monet haluavat harjoitella omatoimisesti, silloin kuin se heille parhaiten sopii.

- Tottakai trendit ja harjoittelutrendit ohjaavat toimintaamme. Nyt tuntuu siltä, että kuntosali houkuttelee ryhmäliikuntatunteja enemmän, ja omatoiminen harjoittelu on kasvamassa, tulevaisuudessa varmasti vielä enemmän, Teddy veikkaa.

Tina haluaa nostaa esille monipuolisuuden ja vaihtelevan harjoittelun merkityksen, riippumatta siitä onko harjoittelu ryhmäliikuntaa tai kuntosalilla käymistä. Lihaksiset tarvitsevat vaihtelua ja yllätyksisä kehittyäkseen.

- Toivoisin ihmisten tulevan hieman rohkeammin kokeilemaan eri tunteja. Vasta kokeiltuasi tiedät mistä on kyse. Vaihtelu on aina hyvä asia ja suosittelen myös eri ohjaajien tunneilla käymistä, toteaa Tina Signell.

Suosittu yinjooga

Kolme vuotta sitten Steelstudio lisäsi tuntitarjontaan trendikkäitä rauhallisempia yinjoogatunteja. Tämä erittäin rauhallinen joogamuoto on osoittautunut todella suosituksi, ja tunneille hakeutuvat niin naiset kuin miehet. .

- Suosittelen kaikille miehille uskatautumista joogatunnille. Se on helppo tapa huoltaa koko kehoa ja lisätä liikkuvuutta, painottaa Tina Signell.

Yinjoogassa asennoissa pysytään kolmesta kymmeneen minuuttiin mutta kyseessä ei ole aktiivinen lihasvenyttely, päinvastoin rentouttamalla lihaksia harjoitus kohdentuu kireyksiin lihaskalvoissa.

- Venyttelystä yinjooga eroaa siinä, että harjoituksessa pyritään olemaan läsnä omassa kehossaan ja kuuntelemaan omia tuntemuksia. Yinjoogassa ei pyritä venyttämään lihaksia, oikeastaan päinvastoin: pyrimme rentouttamaan lihakset, jolloin harjoitus kohdentuu faskiakalvoihin. Tunnin saa ottaa myös venyttelyhetkenä, jos se on mielekkäämpi lähestymistapa, sanoo koulutettu yinjoogaopettaja Tarja Salmi.

Tarja Salmen mielestä yinjooga sopii henkilölle, joka haluaa lisätä joustavuutta ja notkeutta kehossaan, mutta myös henkilölle, joka kaipaa rauhoittumista stressaavasta arjesta.

- Koreografioita ei ole, opettajana kunnioitan, jokaisen omaa harjoitusta, en väännä enkä käännä, joten tunnillani saa olla juuri sellainen kuin on. Kun antautuu harjoitukselle, keho muokkautuu omaan tahtiin, ilman vammoja. Tuntieni tärkein ohje on: kuuntele ja kunnioita omaa kehoasi..

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

Onko valintasi klassinen parranajo veitsellä, trendikkäästi muotoiltu parta tai klassinen hiustenleikkaus? Maailmanlaajuine...

Maistuisiko talvisessa viimassa jokin lämmittävä herkku? Ylellisesti lämmittävä piparkakkukaakao tai ehkä virkistävän...

Viime aikoina monet pankit ja vakuutusyhtiöt ovat sulkeneet toimipisteitä ja rajoittaneet aukioloaikoja. Myyntijohtaja Ghita...

Tammisaaressa sijaitseva Oy BN Autohuolto Ab on vakiintunut huoltokorjaamo, joka merkkihuoltaa Volkswagen, Volkswagen hyötyau...