Tuntuuko jumitus niskan lisäksi koko päässäsi?

Premium: Tarina

Jumittaako niska ja yläselkä työpöydän äärellä istumisesta? Tunnetko pääkipua, kuljetko kulmakarvat kurtussa, suhiseeko korvissa tai kaipaisitko rentoutta purentalihaksiin? Joskus liian kiireinen elämä oravanpyörässä tuntuu varsinkin pään alueella - nyt näihin tyypillisiin stressin oireisiin on tarjolla täsmähoitoa.

Yhteistyössä Terveyshuoltamo Ihana ja Rento

Hangon Vuorikadulle äskettäin muuttanut Terveyshuoltamo Ihana ja Rento toimii kaupungissa jo kuudetta vuotta, ja hieroja Elina Nybergin taitavat sormet ovat ehtineet tulla tutuiksi jo monille. Perinteisen hieronnan lisäksi VoiceWell-käsittelyä on ollut tarjolla jo parin vuoden ajan. Tässä hoitomuodossa keskitytään purentalihasten käsittelyn lisäksi leukanivelen, niskahartiaseudun, pään ja kasvojen hoitoon. Toisin sanoen, täydellistä rentoutumista stressaavalle hampaiden narskuttelijalle.

- Käsittelyn aikana poistan jännitystiloja purentalihaksissa. Kasvojen alueen lihakset ovat kaikki yhteydessä toisissaan, eli käsitellään kaikki pään alueen lihakset. Aloitan käsittelyn selän puolelta, sen jälkeen vuorossa hartiat ja niska. Rintapuolella päännyökkääjälihaset voivat myös usein olla tosi kireät, Elina kertoo.

- Ihmisen pää on kokonaisuus, ei käsitelen myös pään kalvot ja liitoskohdat. Nämä ovat yleensä tosi tiukat tietokoneella työskentelevillä ihmisillä. Jo pelkkä pään hieronta saattaa laukaista kipu- ja jännitystiloja.

Käsittelyn alkuosa muistuttaa tavallista hierontaa rajattuna pienemmälle alueelle. Käsittelyssä saavat osansa myös otsan lihakset, silmiä liikuttavat lihakset sekä nenä- ja hymylihakset. Jotta purentalihaksia päästään kunnolla käsittelemään, Elina hieroo lopuksi myös suun sisäpuolelta.

- Purentalihakset hierotaan ensin ulkopuolelta ja tämän jälkeen suun sisäpuolelta. Näin pääsen käsiksi koko lihakseen, Elina selventää.

previous arrow
next arrow
Slider

Yhteistyö hammaslääkäreiden kanssa

Voice Well- käsittelynl ovat kehittäneet Kirsti Leppänen ja Kirsi Vaalio. Molemmilla on yli 20 vuoden kliininen kokemus äänen, hengityksen ja purennan hoitamisista. Kokonaisuudessaan käsittely on monipuolista äänen, kehon, purennan ja hengityksen hoitoa ja huoltoa. Vaikka Elina Nyberg on keskittynyt purentaan liittyvään hoitoon, menetelmä tarjoaa myös äänenhuoltoa mm. esiintyjille ja puhujille. Menetelmä ei vielä ole suurelle yleisölle tuttua, vaikka sitä Suomessa on ollut tarjolla vuodesta 2010.

- Pikkuhiljaa tuntuu, että ihmiset löytävät tämän paremmin ja paremmin. Mutta se riippuu tietysti myös hammaslääkäreistä, miten he osaavat ohjata ihmisiä eteenpäin, Elina toteaa.

- Joskus hammaslääkäri ei löydä syytä hammaskivulle, ja hampaan poisto saattaa tuntua ainoalta vaihtoehdolta. Suosittelen purentalihasten käsittelyä, lihasten kireys saattaa tietyissä tapauksissa olla kiputuntemuksen taustalla, Elina selventää.

Itse hoito kestää tunnin, ja parhaan tuloksen saavuttamiseksi suositus on kolme hoitokertaa.

- Ehdottomasti vähintään kolme kertaa kannattaa käydä, ja tämän lisäksi annan myös kotijumppaohjeita, Elina lupaa.

Heijastekipu on yleistä

Elina käyttää hieronnassaan perinteisen hieronnan lisäksi lihaskalvojen käsittelyä sekä triggerpisteiden manipulointia neuloilla. Kuivaneulauksessa eli dry needling-hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa sijaitsevia triggerpisteitä. Kuivaneulausta käytettään myös Voice Well-käsittelyssä, luonnollisesti aina yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa.

- Käytännössä triggerpiste on ylijännittynyt kohta lihaksessa, kohta missä aineenvaihdunta ei toimi. Yleensä sellainen on hermopäätelevyn kohdalla, ja tekee sen takia heijastekipua. Tyypillisesti se voi olla vannemainen kipu päässä, tai kulmakarvojen yläpuolella, jokin piste mikä tuntuu koko ajan. Lapojen välinen triggerpiste voi usein heijastella kipua käteen tai rintaan, jopa niin, että henkilö pelästyy sydänongelmia, Elina konkretisoi.

previous arrow
next arrow
Slider

Hoidossa nämä pisteet käsitellään neuloilla, jotka auttavat laukaisemaan kiputiloja.

- Käytän neuloja paljon tukemaan hoitoja, esimerkiksi hyvin paljon tenniskyynärpään, olkapään ja lonkan kiputiloissa. Joskus lihas voi olla niin kipeä, ettei sitä voi hieroa, silloin neulat ovat ihan superhyviä, niiden avulla saadaan rentoutusta, Elina toteaa.

Taivaan esikartano

Ihmisen huoltaminen on muodostunut Elinalle elämäntehtäväksi. Hänen kokee nyt oppineensa tarpeeksi, jotta ymmärtää kuinka paljon on vielä opittavaa ihmisestä, ja siitä miten ihminen lopulta on kokonaisuus.

- Mielestäni henkinen puoli vaikuttaa todella paljon parantumiseen, ja se miten paljon on valmis panostamaan omaan hyvinvointiin. Olen vahvasti sitä mieltä, että kaikki lähtee mielestä. Hierojana ymmärrän, että on asioita mitä voidaan helpottaa ja edesauttaa hieronnalla, mutta kaikki lähtee ihmisen omasta suhtautumisesta.

Elinalle jatkuva kouluttautuminen ja opin laajentaminen on tärkeää, kuitenkin niin, että asiakas on aina se keskeisin ja opettavaisin asia.

- Minun sormeni tuntevat asiakkaan kehon. Sitä on todella vaikea selittää, mutta minulla on tunne sormissa, ne välittävät minulle tarvittavan tiedon. Kokonaisuuden ja asioiden sanottaminen vie puolestaan varmasti loppuelämän.

- Eräs pappi, joka mulla käy asiakkaana, on sanonut: tämä on taivaan esikartano, ja sen saa kuulemma myös sanoa ääneen, Elina naurahtaa.

Lisätietoja: Elina Nyberg 040 4193427 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

Onko valintasi klassinen parranajo veitsellä, trendikkäästi muotoiltu parta tai klassinen hiustenleikkaus? Maailmanlaajuine...

Maistuisiko talvisessa viimassa jokin lämmittävä herkku? Ylellisesti lämmittävä piparkakkukaakao tai ehkä virkistävän...

Viime aikoina monet pankit ja vakuutusyhtiöt ovat sulkeneet toimipisteitä ja rajoittaneet aukioloaikoja. Myyntijohtaja Ghita...

Tammisaaressa sijaitseva Oy BN Autohuolto Ab on vakiintunut huoltokorjaamo, joka merkkihuoltaa Volkswagen, Volkswagen hyötyau...